8 Mayıs 2012 Salı

Adil Kullanım Dediğin Pek Adil Birşey Değil Demek Ki !!!

Mevzu bahis internet olunca Türkiyedeki kullanıma baktığımızda gerisi teferruat oluyor haliyle.Zamanında mesela 2006 diyelim biz buna, 1mbit internete yaklaşık olarak 49-50 lira civarı bir ücret ödüyorduk ve bağlantı 100-110 kbps arasında gezinip duruyordu.Şu anda yıl olmuş 2012 TTNet ve BTK işbirliğiyle AKN diye bir olay çıkartıldı. Bu mantıkla Netlimitsiz paket kullanıcıları eğer 50 gb kotayı aşarlarsa hızları 1mbit'e düşürülecekti.Netlimitsiz pakedin 8 yada 16 olması farketmeksizin yapılacaktı bu olay.

Bir süre devreye girmedi, ama gireceği nereden baksan 2 sene önceden belliydi.TTNet konuyla alakalı hazırlıklarını yapıyordu derken gün geldi çattı geçtiğimiz Nisan ayında bu olay uygulamaya kondu. Kuvvetle muhtemel yazılımla 1mbit limitlemesi yapıldığı için müşteriler hiçte stabil olmayan hızlara maruz kaldılar.Adeta denizin dalgalanması gibi dalgalanıyordu internet. Ardından Donanımhaber'deki bir üyenin önayak olmasıyla "düşük hıza hayır" kampanyası başlatıldı.


Kullanıcılar durumdan çok rahatsızdı, kısa sürede 35.000 civarı imza toplandı ve kampanya sosyal mecralarda da yankı bulmaya başladı. Daha sonra TTNet'in facebook, twitter gibi sosyal mecralardaki sayfalarınada durumu protesto eden mesajlar atıldı.TTNet geri adım atmıyor ama kampanya çığ gibi büyüyordu.

Bununla ilgili tavrımı koymak için bende öncelikle müşteri hizmetlerini aradım lakin kendilerine bir türlü ulaşmadım daha sonra şansımı facebook'ta deneyerek şikayet'imi dile getirdim. TTNet öğlen saatlerinde aradığında kendilerine adil kullanım kotasının az, kota aşımında verilen hhızın ise bir hayli komik olduğunu, gelen hızın ise hiç stabil olmadığını, tutumun devam etmesi halinde işin sokaklara taşacağını vs. belirttim. Karşıdaki bayan adeta papağan gibi şikyetiniz işleme alınmıştır konuyla ilgili birşeyler yapılacaktır derken bir ilerleme kaydedilemedi. 

Taa ki Redhack olayları vs. daha büyük darbeler gelince TTNet sus payı vermek için kota aşan kullanıcıların hızlarını 3mbit seviyesine yükseltti. Sorunun kaynağı tamda bu yükseltmeden sonra yaşananlar, bir haftadır 3mbit alıyoruz, insanlar 3mbit hıza razı olup haklarını savunmayı bıraktılar. Kolay lokma olmak böyle birşey olsa gerek. Aslında mantıklı olan için savaşılmalı kota 100gb'a, kota aşımı sonrası hız ise bağlantı hızına göre yarı yarıya düşürülmelidir. Bu olay her ne kadar dünyanın en saçma uygulaması olsa da ancak bu şekilde mantık gerçevesine oturtulabilir. Mesela 8mbit net kota aşımı sonrası 4'e, 16mbit net ise kota aşımı sonrası 8mbit'e düşürülmelidir. Bununla ilgili olarak hizmet alanlar 3mbit'e razı gelip tepkilerini dile getirmezlerse ileriki tarihlerde daha fazla mantı dışı yaptırımın uygulanacağı aşikardır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder